“Fosses comunes: un passat no oblidat” i cicle de conferències a Girona

Del 25 de novembre al 31 de desembre

Després de la seva estada a Lleida fins el 21 de novembre, la mostra, que continua itinerant per tot Catalunya, aterra a Girona del 25 de novembre al 31 de desembre en el marc dels actes de recuperació de la memòria democràtica a les comarques gironines “Mirades a un passat present”.Amb motiu d’aquesta exposició tindran lloc una sèrie de conferències i es projectarà la pel·lícula de Mireia Ibars “Una cullera a la butxaca”. 

  • Del 25 de novembre al 31 de desembre
  • Conferències: 25 de novembre i 1, 15 i 22 de desembre. Totes les conferències tindran lloc a les 18 h.
  • Horaris de visita: de dilluns a dijous de 9 a 20 h, divendres de 10 a 13.30 h, i dissabtes de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h.

Sala d’exposicions de l’edifici de la Generalitat de Catalunya a Girona
C/Joan Maragall, 2

Són moltes les fosses comunes que hi ha a Catalunya. Fosses de persones que no tenien res a veure amb la Guerra Civil i que es van convertir en víctimes d’aquesta. Fosses de soldats morts al front o en hospitals militars de la reraguarda. Homes i dones que des d’aleshores romanen sense sepultura, i que les famílies han cercat i cerquen sense descans. Fotografies, objectius personals, documentació original, entrevistes… serveixen per mostrar quan, com i on van sorgir les fosses comunes a Catalunya.

 

S’intenta respondre, també, al perquè han continuat fins avui i explicar les diferents opcions d’actuació que existeixen: des de la dignificació fins a l’exhumació i anàlisi de les restes al laboratori.

Però l’exposició, comissariada per la historiadora Queralt Solé i l’antropòloga Assumpció Malgosa és, per damunt de tot, un homenatge a tots aquells que van morir i als seus familiars.

La mostra es complementarà amb quatre conferències que posaran sobre la taula aspectes com l’exhumació i identificació de persones desaparegudes o els serveis d’atenció a les persones represaliades. El 25 de novembre a les 18 h tindrà lloc la conferència de la historiadora Queralt Solé i el passi de la pel·lícula Una cullera a la butxaca, de Mireia Ibars.

La seguirà la conferència Exhumació i identificació, a càrrec de l’antropòloga Assumpció Malgosa, prevista per al dia 1 de desembre, a les 18 h. Continuarà el cicle Raül Digón, lletrat i coordinador de la Unitat d’Atenció a les Persones Represaliades de la Direcció General de Memòria Democràtica, amb el títol Marc Jurídic de les polítiques públiques de memòria democràtica a Catalunya i serveis d’atenció a les persones represaliades, també a les 18 h.

Finalment, la conferència Trauma i resignificació (vivències, dol i records), de la psicòloga clínica i psicoanalista Anna Miñarro, posarà punt i final al cicle el 22 de desembre a les 18 h.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.